joi, 5 iulie 2012

Perle Bac 2012

Colectia de perle de la limba romana Bacalaureat 2012

 

Ca in fiecare an, dupa proba scrisa de la limba si literatura romana, apare colectia de "perle". Vezi in continuare ce au inventat elevii in 2012.

- "Luceafărul" are la bază Scrisoarea trimisă de Mircea cel Bătrân către ţarul turc prin care îi cere înapoierea ţării româneşti care a câştigat după victoria de la Cozia...

- Mihai Eminescovici a fost sursa pentru predecesorii săi.

- Luceafărul are chip angelic cu ochii roşii fiecare seară la fereastră.

- Ciobanul mioritic din Luceafărul se numea Ion.

- În Floare albastră ne descrie iubirea unei flori albastre cu o fiinţă care vine de la pol, din ţinuturi reci şi întunecoase - (Elevul "mixează" Mihai Eminescu cu Ion Barbu, "Riga Crypto şi lapona Enigel" - n.r.)

- Mihai Eminescu este foarte cunoscut. A participat la cenaclul Flacăra - Junimea. A scris multe poezii şi proze în ziarul Răcnetul Carpaţilor unde acesta a ocupat o funcţie foarte importantă. ("Răcnetul Carpaţilor" este ziarul lui Nae Caţavencu în piesa de teatru "O scrisoare pierdută", de I.L.Caragiale - n.r.)

- (În poemul Luceafărul este vorba despre...) iubirea dintre fata de împărat Marcela şi Marcel.

- Floare albastră a fost publicată în Cuvinte potrivite 1872 - ("Cuvinte potrivite" este un volum de poezii de Tudor Arghezi, care s-a născut în 1880 - n.r.)

- Riciard Kunici a contemplat 10 ani - (Richard Kunisch e folcloristul german care a cules basmul "Fata în grădina de aur", considerat unul dintre izvoarele "Luceafărului" lui Mihai Eminescu - n.r.)



Intrebat despre importanta unui jurnal, un elev de la seral, in varsta de 40 de ani, i-a uimit pe toti cu raspunsul, noteaza Telegrama.

"Eu nu am jurnal pentru ca jurnalul este pentru fete mici", a scris acesta.

Bac 2012: Vezi subiectele la proba scrisa la romana

Un alt elev crede ca un text este descriptiv deoarece "autorul imi prezinta ca sa vad niste imagini auditive si nu numai".

La una dintre cerinte exista intrebarea "cine poate fi receptorul acestui text", iar raspunsul a fost demn de colectia de perle.

"Receptorul este o femeie foarte frumoasa", a crezut el.

Bac 2012: Un nevazator, eliminat pentru ca a incercat sa copieze

"Incearca sa ma convinga cu tot felul de cuvinte pentru ca asa este", a scris un alt absolvent referitor la un text argumentativ.

Un tanar a compus un text argumentativ bazandu-se pe ideea ca "iubirea este cel mai frumos lucru pentru ca asa m-a invatat mama care il iubeste pe tata".

Pe Facebook au inceput sa apara si alte "perle", legate de modul in care tinerii care asigura viitorul Romaniei explica prezenta cratimei intr-un cuvant.

"Cratima erodeaza o vocala" sau "Cratima uneori apropie sau alteori departeaza", sunt numai doua dintre explicatiile cratimei, oferite de absolventi de liceu