1 Aprilie - Ziua păcălelilor : este o zi în care se fac glume, farse si păcăleli. Una din presupusele origini a acestei tradiții este următoarea : în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
În România, obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este împrumutat din vestul Europei şi s-a statornicit încă din secolul al XIX -lea.
Superstitii de 1 Aprilie :
Tradiţia spune că păcălelile trebuie să fie făcute până la ora prânzului. După ora 12.00, se spune că farsa aduce ghinion celui care păcăleşte.
De asemenea, căsătoria nu este recomandată de 1 aprilie: se spune că bărbatul care se însoară de 1 aprilie va fi sub papuc toată viaţa.
1 Aprilie International :
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa.
În Franţa, cel care cade victimă unei păcăleli este numit “peşte de aprilie”. Sărbătorirea se face prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane din ciocolată în formă de peşte. Există în Franţa şi o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte din hârtie, cu un ac de gămălie.
În Anglia este numit “nebun de aprilie”, iar în Scoţia, acestuia i se spune “cuc de aprilie”.
Se pare că Ziua Păcălelilor este sărbătorită chiar şi în unele ţări din America Latină, cum ar fi Peru şi Columbia.
Deosebirea este că în aceste ţări sărbătoarea are loc la data de 28 decembrie şi poartă numele de Ziua Inocenţilor. Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt aceleaşi
Deosebirea este că în aceste ţări sărbătoarea are loc la data de 28 decembrie şi poartă numele de Ziua Inocenţilor. Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt aceleaşi