luni, 20 august 2012

Minunile din Caracal

Caracal, orasul celor 7 minuni

Toata tara  a auzit despre cele 7 minuni din Caracal,  dar putini sunt cei care le stiu pe toate si povestile lor. "Sunt multe minuni aici, la noi, la Caracal. Cred ca nimeni nu le mai stie pe toate." Desi in toata tara s-a auzit despre cele 7 minuni din Caracal, putini sunt cei care le stiu pe toate si povestile lor. "Sunt multe minuni aici, la noi, la Caracal. Cred ca nimeni nu le mai stie pe toate. Unele din ele au fost reale, altele inventate. Dar nici cele reale nu mai exista acum", spune un localnic de varsta a treia. Una dintre "minunile" din Caracal era legata de cimitirul orasului, care se afla pe strada Invierii. Insa denumirea strazii a fost schimbata de mai bine de 50 de ani, imediat dupa ce localnicii si-au dat deama de "minune". "Cimitirul a fost construit pe la 1877 pentru a fi ingropati eroii din Razboiul de Independenta. La acea vreme strada se numea «Invierii». La inceput nimeni nu a sesizat «minunea». Mai tarziu, dupa multi ani in care s-a vorbit despre situatia locativa a cimitirului, s-a luat decizia schimbarii denumirii strazii", a povestit viceprimarul Marian Magnea despre una dintre "minunile" disparute. Alta, disparuta si ea, era legata de penitenciarul din Caracal, care se afla pe strada Libertatii. Viceprimarul urbei mai spune ca "minunea" a inceput pe la 1950, cand strada pe care se afla acum Judecatoria, si unde functionau de la 1848 Tribunalul si un loc de detentie, a primit denumirea «Libertatii». Mai intai a disparut puscaria si apoi si denumirea strazii. Insa "minunea" s-a pastrat.

Nici fabrica de paine nu se mai afla pe strada Foametei. "In primii ani ai comunismului, actuala strada a Craiovei se numea «Foametei». Dupa 1960, cand s-a construit fabrica de paine pe acea strada, s-a vorbit despre o noua minune. Ea nu a durat mult, deoarece s-a luat decizia de a se schimba denumirea strazii", zice Magnea.

Ceasul din gara Caracal, o minune intretinuta


Singura minune a municipiului Caracal care mai exista este ceasul din gara: pe o parte orele sunt notate cu cifre arabe, iar pe cealalta parte, cu cifre romane. Spre deosebire de cei care s-au perindat pe la conducerea orasului si care au facut tot posibilul pentru a scapa de minuni, considerand ca ele afecteaza intr-un mod negativ numele localitatii, mai-marii din CFR nu s-au rusinat si au pastrat minunea.

In ceea ce priveste carul rasturnat la Caracal, viceprimarul spune ca legenda s-a nascut dintr-o confuzie. "Sunt mai multe variante. Se spune ca atunci cand razvratitii de la 1848 au fost adusi cu carul la judecata, la tribunalul din Caracal, acesta s-a rasturnat cu ei. S-a rasturnat carul cu prostimea, cum li se spunea oamenilor din popor. De la prostime la prosti nu a fost prea mare distanta, pentru oamenii de rand, care nu faceau diferenta intre cei doi termeni, intre intelesurile lor. O alta varianta spune ca aici s-a rasturnat carul cu valcenii veniti cu plosti la targul de saptamana. De la carul cu plosti la cel cu prosti a fost doar un pas. Mai exista si varianta potrivit careia aceasta minune s-a nascut datorita muncitorilor care, atunci cand au montat monumentul dedicat revolutionarilor de la 1848, ce reprezinta un grup compact de revolutionari, au inversat partile componente. Ei au montat mai intai piatra care simbolizeaza partea superioara a grupului si apoi pe cea care vrea sa infãtiseze trupurile si picioarele revolutionarilor, dand astfel dovada de prostie", a explicat viceprimarul din Caracal aparitia legendei conform careia pe aceste meleaguri s-a rasturnat carul cu prosti.Legat de aceasta din urma legenda, Marian Magnea mai spune ca ulterior rasturnarii carului au avut loc si cateva incidente care sa intretina minunea. Pompierii au luat foc, iar portile de la politie au fost furate. "Se vorbeste ca intr-o noapte a izbucnit un incendiu in imobilul unde isi aveau sediul pompierii, de la un circuit electric. Pompierii au intervenit repede, astfel ca pagubele au fost neinsemnate, dar au ramas urmele care au fost suficiente pentru ca localnicii sa mai inventeze o minune, cum ca pompierii au luat foc. Un alt eveniment este legat de niste hoti, care au incercat sa fure portile de la sediul politiei. Au tras de ele si au reusit sa rupa una din balamale. Pentru a le repara, au fost date jos si duse la atelier. Manopera a durat cateva zile, suficient ca sa mai apara o minune. Nimeni nu stie cu exactitate cand au incercat hotii sa fure portile. Intamplarea trebuie sa se fi petrecut intre 1947 si 1970", crede viceprimarul Marian Magnea.

Acesta mai spune ca orasul Caracal este cunoscut in toata tara chiar prin aceste minuni, care ar fi trebuit promovate in loc sa fie distruse. "Sunt multe localitati in tara, mai mari si mai importante decat Caracalul, care nu sunt asa de cunoscute, si atunci am ajuns la concluzia ca in loc sa distrugem "minunile" care ne-au facut celebri ar trebui sa le valorificam in vreun fel", crede Magnea.

"Eu vreau sa gasim un artist plastic care sa ne simbolizeze prin diverse opere aceste minuni. Oamenilor le este mai usor sa retina ca la Caracal fabrica de paine se afla pe strada Foametei decat ca domnitorul Mihai Viteazul a avut pentru o perioada curtea domneasca la noi sau ca haiducul Iancu Jianu s-a nascut aici. Ne gandim serios ca pe viitor sa facem ceva cu aceste minuni, sa valorificam intr-un fel acest patrimoniu inedit", a mai spus viceprimarul Marian Magnea.

Minune noua in Caracal

Noua minune s-a intamplat recent ... Teatrul Naţional din Caracal este complet renovat, asta după 22 de ani de lucrări